Persze erre, ha egy honlapkészítő vállalkozást kérdez meg, az azt fogja mondani, hogy határ a csillagos ég. Nincs ez másképp nálunk sem, de az aktuális díjcsomagjainkat a megfelelő helyen megtalálják az oldalon (inkább Mars, mint Plútó).

Itt inkább azt gyűjtöttem össze, hogy összességében mibe kerül egy magánszemély, vagy egy vállalkozás számára honlapot elkészíteni és aztán azt fenntartani. Természetesen határ a csillagos ég, épp ezért egy viszonylag egyszerű kb. 10 menüpontos honlapból, és az ehhez kapcsolódó szokásos igényekből indulok ki (nem webáruház, nem portál, nem pörög, nem forog és nem beszél vissza).

Kezdeti költségek:

Tehát szükségünk van egy jó domain névre (de lehet akár többet is venni, egy oldalra több domain név is mutathat), egy jó tárhelyre.

Kell egy megfelelő méretű, megfelelő technikai specifikációkkal rendelkező tárhely.

Kell egy jó áron dolgozó honlapkészítő cég (ha ilyet keres, kattintson a Kapcsolat menüpontra, és hívjon), ők készítik el nulláról a honlapot.

Kell vásárolnunk egy szerkezetileg, technikailag megfelelő template-et (arculati sablont)

Amennyiben cég vagyunk, szükségünk van egy szép ütős logóra, amit aztán egyéb helyeken is használhatunk (email, boríték, névjegykártya, stb.).

Amennyiben nemzetközi piacon is érdekeltek vagyunk, nem árt, ha van az oldalunknak legalább angol nyelvű verziója (ezt lényegében mindenki érti). Az árban nem szerepel a fordítás, az a szerkezeti kialakítást, és az idegen nyelvű szövegek feltöltését, formázását takarja.

Muszáj már az elején arról gondoskodnunk, hogy a Google is lássa az oldalunkat, így kell egy alap optimalizálás (SEO).

És akkor a körülbelüli költségek adóval:

  • Domain - 3.000 forint (éves díj, előre fizetendő)
  • Tárhely - 8.000 forint (éves díj, előre fizetendő)
  • Weboldal elkészítése - 75.000 forint (egyszeri költség)
  • Sablon (template) - 15.0000 forint (egyszeri költség)
  • Nyelvi verzió - 15.000 forint (egyszeri költség, egy nyelvre vonatkozik)
  • Logó – 25.000 forint (egyszeri költség)
  • Start optimalizálás - 32.500 forint (egyszeri költség)

 

A listában zölddel jelöltük a mindenképp szükséges, feketével a választható kiadásokat. Ha van logónk, nem kell nyelvi verzió, stb. a minimum bekerülési ár 86.000 forint. A full csomag díja, 173.500. Ahogy írtam, ez egy közepes szintű, nagyjából minden alap igényt kielégítő honlapra vonatkozik, de pontos árat mi magunk is csak a feladat pontos meghatározását követően adunk.

Fenntartási költségek:

Alap esetben, ha elkészítünk egy honlapot, minden jogosultságot átadunk a tulajdonosnak, tehát a honlapot készítő cégnek (legalábbis nekünk) nem kell már fizetni semmit. Persze a tárhelyet évente, a domain nevet pedig évente/2évente fizetni kell az aktuális szolgáltatónak. Ha megtanultuk magunk adminisztrálni az oldalunkat, akkor lényegében ezen felül nagyon más költségünk nem lesz.

Természetesen egy honlapra úgy kell tekinteni, mint egy közepesen bonyolult szoftverre, ami ráadásul mindig „online” módban van. Állandó támadásoknak van kitéve, épp úgy, mint gépünk operációs rendszere. Ezért a frissítés, biztonsági mentés, helyreállítás kifejezés a weboldalak kapcsán is használatosak.

Épp a rendszer bonyolultsága miatt az adminisztrálás során is előfordulhat nem szándékos hiba, ennek korrigálásához gyakran webfejlesztő kell. 7

Amennyiben elfoglaltak vagyunk, vagy egyszerűen nincs időnk, kedvünk a tartalmi frissítéshez, azt is a honlapkészítő cégre bízhatjuk, igaz nem ingyen.

A fent felsorolt esetekre kidolgoztunk egy karbantartási csomagot, amire ha éves díjfizetést választunk, 20% kedvezményt biztosítunk (a kedvezménnyel számoltunk).

A költségek, éves szintre vetítve:

  • Domain - 3.000 forint
  • Tárhely - 8.000 forint
  • Weboldal karbantartás - 100.000 forint

 

Tehát alap esetben 11.000 forintba kerül egy honlap fenntartása, de ha biztonságban szeretnénk érezni magunkat, és rendszeresen frissíteni szeretnék az oldalunkat (ami mindenképp ajánlott) ez az összeg 111.000 forint/év, azaz kevesebb, mint 10ezer forint per hó.

 

Ha kiszámoljuk mennyi jövedelmet „hoz be” a vállalkozásunkba egy jól működő honlap, beláthatjuk ez egy igazán alacsony költség.

 

 

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. A bezárással, és az oldal használatával, Ön ezt elfogadja.